Jak vybrat dřez?

Jak vybrat dřez?

Přestože dnes většina kuchyní disponuje myčkou nádobí, je dřez stále jejich velmi podstatnou součástí. Proto je třeba ho vybírat pečlivě a tento výběr neunáhlit. Nabídka je široká, tam nás zaujme tohle, jinde zase něco jiného a nakonec máme favoritů mnoho a často mezi nimi tápeme. Kde s výběrem dřezu začít?

Rozhodně u rozměrů. Máte-li návrh kuchyně, nebo pokud měníte jen dřez, přesně víte, jak velký dřez si můžete dovolit. A od toho se při výběru dřezu odrazte. Do prostorově velkorysých kuchyní se velmi často instaluje dvojdřez. Hezky vypadá, poslouží například při odkapávání nádobí nebo mytí velkých kusů, které se nevejdou do myčky. Pokud hodně zavařujete či jinak zpracováváte větší množství ovoce či zeleniny, je pro vás dvojdřez rovněž výhodný. Poskytuje velký prostor, zároveň však můžete volit, zda napustíte obě části či jen jednu a ušetříte tak vodu. Velké nedělené dřezy takto úsporné řešení nenabízí. Můžete u nich však využít různé boxy či odkapávací košíky, které má v nabídce většina dobrých prodejců značkových dřezů.

Dalším kritériem výběru je tvar. Někdo preferuje hranatý, někdo si neumí kuchyni představit bez dřezu kulatého. Na trhu je z čeho vybírat u obou těchto variant.

Posledním důležitým parametrem (a pro někoho možná tím nejdůležitějším) je materiál. Nejčastěji vybíráme mezi nerezem a moderním granitem. Každý z nich má své nesporné výhody. Nerez poskytuje nejvyšší hygienické standarty. Dá se čistit párou i chemickými přípravky, dá se snadno desinfikovat, neulpívají na něm žádné mikroorganismy ani nečistoty, tedy při běžné míře čištění zaručuje hygienickou čistotu. Zároveň je téměř nesmrtelný, vydrží nárazy, horko, čisticí prostředky. Jen čištění drátěnkou mu moc neprospívá a může ho poškrábat.
Granit díky speciálním povrchovým úpravám šlape nerezu v otázce hygieny velmi těsně na paty. Není pórovitý, tedy ani v něm se nedrží ani nemnoží nežádoucí patogeny. Existuje zde však riziko odštípnutí při neopatrném zacházení například s těžkými hrnci a podobně. V takto poškozeném místě je třeba dbát na čištění zvýšený důraz. Granitové dřezy však mají oproti nerezu jedno velké eso v rukávu. Tím trumfem je barevná různorodost. Technologie a postupy při výrobě granitu jdou neustále kupředu, a tak si dnes můžete pořídit kromě různých odstínů černé taky dřez bílý, béžový, šedý, dokonce i červený a v rozličných dalších odstínech. Takové kousky pak plní funkci nejen praktickou, ale rovněž designovou.

Když se budete držet těchto třech kroků, jistě správný dřez snadno vyberete:

  • Velikost
  • Členění
  • Materiál

Nevíte-li si rady, s důvěrou se obraťte na renomovaného prodejce dřezů ve svém okolí.

Fotografie